Obdelava odpadkov

Zaoljen kovinski mulj

V podjetju imamo vzpostavljen proces za obdelavo zaoljenih kovinskih muljev.  Zaoljeni kovinski mulji nastajajo v procesu obdelave kovinskih površin – brušenju, honanju, lepanju, ki so hlajeni s hladilnim mazalnim sredstvom – oljnim emulzijami. Oznaka navedenega odpadka je 12 01 18*.  Z fizikalnim procesom zaoljen kovinski mulj ločimo na trdno in tekočo fazo, katero nadalje obdelamo v proces za obdelavo odpadnih oljnih emulzij.

Za predelavo zaoljenega kovinskega mulja imamo pridobljeno okoljevarstveno dovoljenje.

Odpadne oljne emulzije

Oljno - vodne emulzije so prisotne v različnih procesih, največ v kovinsko predelovalni industriji za hlajenje ulitkov in strojnih delov, za zmanjšanje trenja in obrabe orodja ter izboljšanje kakovosti površin izdelkov, kot tudi za spiranje kovinskih drobcev, ustvarjenih med obdelavo.

Oljno – vodne emulzije lahko vsebujejo do 95% vode, kar je odvisno od uporabe emulzij. Ostalih 5% sestavljajo olja (mineralna, rastlinska, sintetična), alkoholi, sekvestrirna sredstva, inhibitorji korozije, protipenilci, tenzidi, v določenih emulzijah tudi sredstva, ki omogočajo delovanje pri ekstremnih tlakih (Lobo in sod., 2006). Uporabljene emulzije zelo škodljivo vplivajo na vodno okolje, če jih odvajamo v okolje ali sanitarno kanalizacijo. Zato jih je potrebno predhodno obdelati oz. ustrezno prečistiti.  V podjetju EKO ekoinženiring, d.o.o. v postopku obdelave uporabljamo večstopenjsko tehnologijo čiščenja na osnovi fizikalnih postopkov s katerimi zagotavljamo ustrezno čistost in skladnost z zakonsko zahtevo.

Za odstranjevanje navedenih odpadkov imamo pridobljeno Okoljevarstveno dovoljenje.

 

Za podrobnejše informacije o prevzemu in obdelavi nevarnih odpadkov  kontaktirajte kontaktno osebo.

Kontaktna oseba
g. Mirko Praprotnik
T: 08/2051328
GSM.: 051 650 261
e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.